Skip to content

Az alkotásról...

Az alkotásról...

Inspirációk, ötletek, érdekességek, menő technikák, aktuális trendek, időtlen klasszikusok.

Inspirációk, ötletek, érdekességek, menő technikák, aktuális trendek, időtlen klasszikusok.

Bárándi Sarolta grafika illusztracio

William-Adolphe Bouguereau

William-Adolphe Bouguereau

Franciaország, La Rochelle 1820 - La Rochelle 1905

Képtelenség, hogy képei láttán ne inspirálódj...

8 érdekesség Bouguereauról

8 érdekesség Bouguereauról

  • A fáradhatatlan festő, több mint 800 képet alkotott.
  • Heti hat nap, hajnalban kelt és kezdett el dolgozni, a lemenő nap utolsó sugarai után fejezte csak be a festést…
  • Szenvedélyes tanár volt, elősegítette a női tudósok részvételét az egyetemeken, melyekre befolyással bírt.
  • Egész életében avantgárd művészek bírálták őt, hiszen alkotó évei alatt a művészvilág az impresszionizmus felé haladt, de ő makacsul kitartott a hagyományos akadémikus festészet  mellett.
  • Pontosan emiatt, a neve feledésbe merült egy időre. 
  • Manapság több millió dollárt ér egyetlen festménye és aukciós rekordokat döntenek meg az alkotásai.
  • Degas és társai a “Bouguereauté” kifejezést becsmérlő módon használták a “sima és mesterséges felületeken” függő művészi stílus más néven nyalogatott felületre.
  •  A Nimfa és a szatír című festménye hatalmas utat tett meg,  először John Wolfe vásárolta meg, majd örökösnője, Catharine Lorillard Wolfe eladta Edward Stokes szállodatulajdonosnak, aki a New York-i Hoffman House Hotelben adta el.

A művészetéről

A művészetéről

Fiatalkorában sokat utazott szülőhazájában, Franciaországban és bejárta   Olaszországot is. Számos akvarell képet készített utazásai során, megörökítette a gyönyörű tájakat és a városrészeket egyaránt. Anatómiai boncolásokon vett részt, hogy kiegészítse tudását az emberi testről. Felvételt nyert Francios- Eduard Picot műtermébe, ahol az akadémikus művészet volt az irányadó stílus. Ekkoriban festette meg a Dante és Virgil a pokolban című festményét, amely remekül bemutatja, milyen korán elkötelezte magát a neoklasszikus művészet iránt. Az akadémiai festészet az egyik legmagasabb státuszt érte el történelmi és mitológiai témákban, a művész szintén ezeket a témákat dolgozza fel saját műveiben. Bouguereau elhatározta, első kézből akarja  tanulmányozni a reneszánsz művészeket és remekműveiket, valamint a görög, etruszk és római régiségeket, ezért feltett szándéka volt elnyerni a Prix de Rome díjat, amely erre lehetőséget kínált. Igaz, többször kellett próbálkoznia, de végül el nyerte a díjat! Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rubens, Raphael, Titian és Delacroix akkora hatással voltak munkásságára, hogy bátran kijelenthetjük, a reneszánsz mestereit tartotta példaképeinek, mérvadónak, és céljaként tekintette a magas szintű festészetük stílusának elsajátítását.

Amikor a festmények megérintenek...

Számos alkotásomat Bougereu festményei inspirálták, de szeretnék kiemelni négyet  közülük, melyek akkora befolyással bírnak, hogy a kollázsaim jelentéstartalmát határozzák meg. Az alakok drámai ábrázolásai és a realisztikus hangnem, továbbá a korhű háttér és ruhák kifinomult megjelenítése, mind azt fogalmazták meg bennem, hogy ha egy új, modern környezetbe adaptálom a szereplőket, nem csak szürreális élményt nyújtanak majd, hanem kiválóan reprezentálhatják majd a két kor közötti hatalmas szakadékot, melyet az idő vésett oda. Ez egyfajta játék, másrészről új történettel kívántam felruházni a festményeken ábrázolt személyeket, olyanokkal, melyekre elsőként asszociáltam, vagy épp tökéletesen illeszkedtek  a hangulatom és gondolataim vulkanikus kitörésének illusztrálásához. A lényeg: alkotásra ösztökélt a látvány.

TOP 10 WordPress sablon művészeknek

Összeválogattam 10 sablont, amelyek remek választások lehetnek ha művész vagy és honlapot szeretnél csinálni.

Elolvasom!

Hasznos tippek kreatív webolal létrehozásához

Olvasd el ha nem tudod hogyan kezd el, vagy elakadtál valahol a weboldalad készítésekor! 

Elolvasom!
Translate »